Code 95 ook voor oudere chauffeurs

12 11 2014
De vrijstelling voor code 95 voor oudere chauffeurs staat ter discussie. De Europese Commissie grijpt in.

Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft vernomen dat de Europese Commissie heeft geconstateerd dat deze uitzondering in strijd is met de Europese richtlijn 2003/59 waardoor de nationale wetgeving in lijn is met de Europese Richtlijn dient te worden gebracht.


De Ministeriële Regeling Vakbekwaamheid Bestuurders en het Reglement Rijbewijzen zullen derhalve zeer waarschijnlijk in het voorjaar van 2015 worden aangepast.


Gevolgen voor chauffeurs, geboren voor 1 juli 1955
Het gevolg is dat deze groep beroepschauffeurs vanaf het voorjaar 2015 de code 95 niet meer automatisch bijgeschreven krijgen. Elke chauffeur die de code 95 nog niet op zijn rijbewijs heeft staan bij invoering van de wetswijziging, moet alsnog voor 10 september 2016  aan de scholingsverplichting van 35 uur voldoen.

Chauffeurs die geboren zijn voor 1 juli 1955 kunnen tot de komende wetswijziging (zeer waarschijnlijk in het voorjaar van 2015) gebruik maken van de vrijstelling en de code 95 bij laten schrijven door het rijbewijs te verlengen of te vernieuwen.

  • Bij het verlengen van het rijbewijs wordt de geldigheid van het rijbewijs met vijf jaar verlengd, een chauffeur moet hiervoor wel een medische keuring ondergaan. Wanneer veel chauffeurs hiervan gebruik maken, kan de wachttijd bij de keuringsartsen oplopen.
  • Bij het vernieuwen van het rijbewijs blijft de geldigheid van het rijbewijs gelijk, alleen de code 95 wordt bijgeschreven. Er is geen medische keuring nodig. De code 95 is bij een vernieuwing geldig tot de datum waarop het C/D rijbewijs geldig is.

Verleng of vernieuw het rijbewijs zo spoedig mogelijk om daarmee nog in aanmerking te komen voor de op dit moment nog geldende uitzondering voor Nederland.


Bron: Transport & Logistiek Nederland (TLN)Terug naar nieuwsoverzicht